clon1.jpg header
Konularımız Biz ve Konsültanlarımız Adresimiz Bize yazın
clon2.jpg
Sık Sorulan Sorular EEG Görüntüleme Yöntemleri US, BT, MRI Fizik Tedavi


Fizik Tedavide Ortezleme ve Yardımcı Cihazlar

Ortezleme

 Ortezleme destekleyici ve düzeltici amaçla kullanılır. Değerlendirme sonrasında karar verilen ortez, ölçü alınarak çocuğa özel yapılmalıdır. Ortezleme çocuğu fazla yoracak gereksiz parçalar içermemeli ve ihtiyaç olan orteze uygun sağlam, hafif ve estetik malzeme ile yapılıp fiyatının da makul olmasına dikkat edilmelidir.

Üst ekstremite ortezleri

Dirsek, bilek, el veya parmakların fonksiyonel hareketine yardımcı olmada, istenmeyen hareketleri engellemede veya bu kısımlara destek sağlamada kullanılır. Amacına yönelik olarak faklı materyallerden oluşan farklı tipleri mevcuttur.

 Statik splint:

Bir veya daha fazla eklemin düzgün pozisyonunu devam ettirmede, istenmeyen hareketleri engelleyerek bazı fonksiyonların etkinliğini arttırmada kullanılır. Yumuşak, esnek veya sert birtakım malzemeler kullanılır.

 Spastisite splintleri:

Bilek, parmaklar ve baş parmağı spastisitenin tersi yönünde tutarak kastaki istenmeyen tonusun azalmasına yardımcı olur.
 Bunların dışında çocuktaki probleme yönelik sadece baş parmağı içeren, bir kısım eklemleri içine alıp desteklayerek bir kısmını serbest birakan, baş parmağı da destekleyerek elin ulnar deviasyonunu engelleyen bir takım üst ekstremite ortezleri mevcuttur.

Alt ekstremite ortezleri

Ayak, ayak bileği, diz, kalça ve bazen de gövdenin bir kısmını içine alan yürümeyi, ayakta durmayı veya düzgün yürümeyi destekleyen ortezlerdir. Probleme göre farklı tipleri mevcuttur.
Topuk problemlerinde sadece topuğu içine alan, bazen sadece ortepedik tabanlık, bazen de ortepedik tabanla birlikte ayağı bilek altı veya bilek üstü içine alan  bir çok alt ekstremite ortezi mevcuttur. Bunların içinde en sık kullanılanı afo olarak söylenen ankle foot orthosis dir.

AFO:

Diz altından başlayıp ayağı da içine alan, bazen ayak tarak kemiklerinin ucuna , bazen de parmaklara kadar uzanan plastik malzemeden yapılan alt ekstremite ortezleridir. Ayak bileği eklemlerini, bacak ve ayağı düzgün pozisyonda tuar. İstenilen etkiye göre farklı tipleri vardır.

Eklemsiz(solid) AFO:

 Destek bacağın arkasından verilir ve ayak bileğini nötralde tutar. Eğer dizde aşırı hiperekstansiyon yani bacağın dizden öne doğu açılaşması varsa bunu engellemek için, ayak bileğinden ortez 5 derece kadar dorsi fleksiyonda kilitlenir.

Yer reaksiyon ortezi( GRAFO):

Diz bükülü yürümelerde tercih edilir. Destek diz önünden verilerek dizin yürüme esnasında düzeltilmesine yardıcı olur.

Eklemli AFO:

Menteşe veya değişik eklemlerle ayak bileğinde belirli açılarda harekete izin verir. Fakat normalde olduğu gibi üç eksenli harekete izin vermez, sadece dorsi ve plantar fleksiyon hareketine izin verir.

KAFO( Knee-Ankle-Foot Orthosis):

Uyluk, diz, ayak bileği ve ayağı içine alan bacaklarında zayıflığı olup ayakta durmakta ve yürümekte zorluk çeken hastalarda kullanılır. Diz, eklemli veya eklemsiz olabilir.
Kalçayı da içine alan HKAFO,  resiprokal yürüme ortezi, twisters gibi diğerlerine nazaran daha az kullanılsa da doğru yerde kullanıldığı zaman etkili olan bir takım alt ekstremite ortezleri vardır.
Ayrıca gövde problemlerinde gövdeyi destekleyen ve pelvise göre düzgün duruşunu sağlayan ve gövdeyi ceket gibi saran yumuşak veya sert farklı malzemelerden yapılan gövde ortezleri vardır.

Yardımcı cihazlar

Ayakta durma sehpaları

Ayakta durma sehpaları çocuğun dik bir şekilde ayakta durmasını sağlayan cihazlardır. Bacaklara ağırlık taşıtarak kas iskelet sisteminin gelişiminde olumlu etki oluşturur. Asetebulum ve kalça formasyonunun oluşmasına yardımcı olur. Üzerine ağırlık vermek uzun kemiklerin kalsifikasyonuna yardımcıdır ve osteoporozun önlenmesinde rol oynar. Farklı tipleri vardır. Bunlar prone, supine ve parapodium omak üzere üç tiptir.

Prone standers(yüzüstü ayakta durma sehpası)

Vücudun ön kısmını kateden bir destek içerir. Kalçada, dizde ve ayak bileklerinde maksimum germe sağlar. Böylece gelişimle birlikte oluşabilecek deformite, kontraktür veya ağrının önüne geçilebilir. Çocuk yerçekimine karşı baş ve biraz gövde kontrolü ile çalışmayı geliştirir. Probleme göre faklı ilaveler kullanılabilir.
Uzun ve ağır çocukları kaldırmak için en az iki kişiye ihtiyaç olması, çok yer işgal etmesi ve pahalı olması tercih edilmesini azaltmaktadır.

Spine standers( sırtüstü ayakta durma sehpası)

Destek vücudun arka kısmından verilir. Kemerlerle kalça ve gövde kontrol edilir. Gövdenin kontrolü yana kaymayı engellemek için, ayak destek kımı ayakta oluşabilecek deformitelerin önüne geçmek içindir. Tekerlekli taban taşımayı kolaylaştırır.
Bunun da bir takım zorlukları vardır. Baş ve gövde kontrolü çalışmasına izin vermez. Yerçekimi kollara yadım eden durumda olmadığı için fonksiyonellik ve oyun için destekleyici değildir. Bunu da saklamak zordur ve pahalı olabilr.

Parapodiums and Freestanding Standers

Bir taban üzerine monte edilmiş iki bar, ayak, ayak bileği, diz, kalça ve pelvisi kontrol edecek kemerlerden oluşmuştur. Baş ve gövde kotrolü iyi olan fakat düzgün ayakta duramayan  çocuklarda düzgün bir pozisyonda bacaklara vücut ağırlığını taşıtmak için kullanılır. Daha çok sipina bifida ve omurga yaralanması olan çocuklarda kullanılır.
Yüzüstü ve sırtüstü ayakta durma sehpalarına göre saklanması daha kolaydır ve daha ucuz olabilir.
Bunların bir zorluğu gövde kontrolü için fazla destek sağlamaz.

Yürümeye yardımcı cihazlar

Anterior veya Posterior Walkers( ön veya arka yürüteç)

Yürüteçler, tek başına ayakta durmaya veya yürümeye yardımcı, dört ayaklı, hafif metalden tutunacak yeri olan yardımcı cihazlardır. İki taraf ayakları birbirine bağlayan orta barlar önde ise anterior walker, arkada ise poterior walker olarak adlandırılır.
Anterior walker kullanırken daha az enerji gerektirir fakat çocuk kullanırken kalçalarından bükülür,  kalça ekstansör kaslarının kullanımına destek olmaz ve  fleksörlerin gerginliğinin artmasında rol oynar. Posterir walker ise aksine gövdenin ekstansiyonunu ve daha düzgün duruşu destekler.
Dört bacağından ikisi veya hepsi de tekerlekli olabilir. Hemiplejik veya kollarında zayıflığı olan çocuklarda tutunma barlarının olduğu kısma kullanımını kolaylaşırmak için önkol desteği ilave edilebilir. 

Koltuk Değneği

İki tip koltuk değneği vardır. İlki koltuk altından başlar, vücut ağırlığı iki bar arasındaki destekte taşınır. Diğerinde ise vücüt ağırlığı önkolun altına gelen ve dirseğe yakın kısmında kolu saran bölgede daha çok taşınır. Walker yerine kotuk değneği kullanabilmek için daha fazla gövde kontrolü dengeye ihtiyaç vardır. Vücut ağırlığını taşıyabilmek için kollarının güçlü olması gerekir.
Koltuk değneği walkerdan daha kullanışlıdır. Merdive inip çıkarken de kullanılabilir, daha ucuza temin edilebilir ve daha az yer kaplayıp tekerlekli sandelyenin arkasına asılabilir. Bunun yanında ağırlık merkezi gövdenin önünden geçtiği için kalçalarda bükülmeye neden olabilr.

Quad Canes( dört ayaklı baston)

Koltuk değneğinden daha fazla desteğe ihtiyacı olanlarda kullanılır. Yere paralel bir el tutunacak yeri ve uzun bacağının altında dört kısa ayak mecuttur. Genellikle tedavide walkerdan koltuk değneğine geçişte kullanılır.

Tekerlekli sandalyeler

Bir uzmanın yönlendirmesi ile çocuğun ölçülerine uygun yapılmalıdır. Bazen çocuk koltuk değnekleri ile yürüse dahi sosyal yaşantısını rahat sürdürebilmesi için tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyabilir, çünkü koltuk değnekleri ile çok daha fazla efor sarfetmesi gerekir ve bu da sosyal yaşantısını olumsuz etkiler. Bazen tekerlekli sandalye yürümeye geçiş için iyi bir tetikleyici olabilir.
 Motorlu veya motorsuz tekerlekli sandalyeler tercih edilebilir.
Kol gücü ve enduransı iyi hastalarda daha çok motorsuz tekerlekli sandalyeler tercih edilir. Arka tekerlekleri büyük, ön tekerlekleri küçüktür. Çok hafif malzemeden yapılmış olanları da vardır, bunlar genellikle spor amaçlı kullanılılır. Fakat bunların desteği diğerlerine nazaran daha azdır. Motorlu tekerlekli sandalyeler üst ekstremitesinde de sorunları olan ve çok iyi kullanamayan çocuklarda, kollarını kullanabilen fakat yaterli güce ve enduransa sahip olmayan çocularda tercih edilir.
Tekerlekli sandalyelerde ihtiyaca göre baş desteği gibi eklemeler yapılabilir.
 

Adresimiz  |  Bize Yazın  |  Biz ve Konsültanlarımız  |  Site Eskileri 

Internet Kaynakları  |  Fizyoterapistler  |  EEG Teknisyenleri  |  Bilimsel Toplantılar  |  Bilimsel Çalışmalarımız