Ateşli Havale

Genel Bilgi

Ateşli havaleler, çocuklarda 6 ay ile 6 yaş arasında görülen, ateşli hastalıklar sırasında genelde ateşin ani yükselmesi ile gelişen nöbetlerdir. Bunlar ailesel veya bünyesel ataklardır. Epilepsi gibi eşlik eden EEG bulgusu veya ateşsiz nöbetler olmaz. Çoğu nöbet birkaç dakika içinde sonlanır. Kasılmalı veya salık kalınan nöbetler olabilir. İngilizce karşılığından febril konvülsiyon olarak da bilinir.

15 dakikayı geçen veya aynı gün içinde tekrarlar gösteren ateşli havalelere komplike ya da atipik ateşli havale denir.

İlk ateşli havale sırasında ne yapılır?

Ateş ve havale, menenjit gibi tehlikeli hastalıkların ilk belirtisi olabileceğinden çocuk derhal doktora götürülmelidir. Değerlendirme sonrası (bu belden su almayı da gerektirebilir) böyle tehlikeli bir hastalık söz konusu değilse rahatsızlığın ateşli havale olduğu düşünülür. Yine de nöbete yol açabilecek kan tuzlarındaki değişiklikler ve kafa içindeki başka sorunlar da gündeme gelir. Genelde çocuklar birkaç saat içinde eski normal hallerine dönerler. Menenjit gibi hastalıklarda ateş düşse bile çabuk düzelme olmaz. Kısa sürmüş bir ateşli havale için genel pediyatri değerlendirmesi sonrası çocuk nörolojisinin görmesi şart değildir.

Ateşli havaleye ilk yardım nasıl olmalı?

Şuur kaybı ile giden bütün durumlarda ilk yardım önce hava yolunu korumaktır. Bunun için hastanın yan yatırılması yeterli ilk müdahaledir. Ek bilgi için

Ateşlenmelerde neler yapılmalı?

Her ateşlenme ile beraber havale görülmez. Ateş düşürücü şurup ve fitilleri belli aralıklarla kullanmak, bunlar etkisiz kalırsa ıslak bezlerle vücudu soğutmak gerekir. Bazen bunlara rağmen veya ateşin aniden yükselmesiyle hiç müdahale edilemeden havale gelişebilir. Havale durdurucu ilaçlar doktorun önerdiği şekilde ya havale sırasında ya da ateş çok yükseldiğinde kullanılabilir. Bu ilaçların dengesizlik, sinirlilik, uyku hali gibi yan etkileri olabilir.

Ateşli havalelerin kalıcı etkisi olur mu?

6 yaş sonrası ateşli havaleler kendiliğinden kaybolur ve ilerde çocuğun gelişimini, okul hayatını etkileyecek sorunlar bırakmaz. 15-20 dakikadan uzun süren ateşli havaleler solunum etkilenmesi ile risk yaratabilir. Ateşli havalelerin genelde epilepsiye dönüşmesi beklenmez.

Revizyon Ekim 2024



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *