Çocuklarda da başı ağrısı görülür, üstelik bu ağrılar çocukları ve aileleri çok tedirgin edebilir. Ailelerin aklına beyinde kitle veya kanama gibi ihtimaller gelir. Ayrıca, subjektif olan ağrı şikayetini idare etmek zordur.
Baş ağrıları değişik sebeplerle gelişebilir. Üstelik tekrarlayan baş ağrıları her zaman aynı sebeple olmayabilir. Bazen ateşli bir hastalık, bazen aç kalma, bazen göz yorgunluğu gibi farklı sorunlar baş ağrısına yol açabilir. Bunlardan sık görülen ve kaygı uyandıranlar değerlendirildikten sonra ağrının nasıl kontrol edileceği çözülmelidir.
Baş ağrısı subjektif bir şikayettir. Çocuklar baş ağrılarını ifadede zorlanabilirler. Şiddetli ile hafif bir baş ağrısının ayrımını yapamayabilirler. Ayrıca, ağrı şikayeti çocuksu tedirginlikler veya sekonder kazançlarla kolay dile getirilebilir. Önce ağrının çocuğu ne kadar rahatsız ettiğini, ağrının ne kadar şiddetli olduğunu anlamalıyız ve doğal olarak şiddetli olanlara odaklanmalıyız.
Şiddetli ağrının tanımı, dinlenme gerektiren ve çocuğa yapmak isteyeceği aktiviteleri yaptırtmayan baş ağrısıdır. Dinlenme ihtiyacı olup olmaması basit bir kriterdir. Anne babalar ustaca ağrının çocuğu ne ölçüde rahatsız ettiğini anlayabilirler. Yatma ihtiyacı, kusma, günlük keyifli aktivitelere bile devam etmeme, okuldan eve gönderilme, ilaç almak zorunda kalma şiddetli ağrı konusunda fikir verir. Yapmak istediklerini dahi (TV izlemek, oyun oynamak, dışarı çıkmak gibi) yaptırtmayan ağrılar, o günün farklılıkları ile not tutularak izlenmelidir.
Ani başlayan birkaç günlük baş ağrısı ile uzun süredir devam eden veya tekrarlayan baş ağrılarına yaklaşım farklıdır. Yeni gelişmiş bir ağrıda sinüzit gibi bir enfeksiyon veya travma öne çıkar. Kronik ağrılarda psikolojik sebeplerden görme sorunlarına kadar değişik açıklamalar olabilir. Sabah saatlerinde geçici baş ağrıları tipik olarak kafa içinde basınç artışı veya kitle akla getirir.
Kronik baş ağrısı ve migren tanı ve tedavide benzer özellikler gösterir.
Revizyon Kasım 2024