EEG Genel Bilgiler

EEG (Elektro-Ensefalografi), beyin elektrik dalgalarının kaydında kullanılır. Elektrotlar, kafa üzerindeki belli noktalara yapıştırılarak yapılır. Kalp elektrosuna (EKG) benzetilebilir. Beyin elektrik dalgaları çok düşük voltajlı olduğundan, teknik olarak daha zordur.

EEG nerelerde kullanılır?

Epilepsi (sara)
Beynin matürasyonu
Psikiyatrik bazı değerlendirmeler, ilaç seçimleri
Koma, metabolik bozukluklar, ensefalit

Epilepsi tanısı için nasıl EEG yapılmalıdır?

Birçok epilepside EEG bulguları uyku ile artar. Dolayısıyla, uyku ve uyanıklık görülecek şekilde kayıt yapılmalıdır. Uyanıklıkta matürasyonun saptanması ve tetikleyici bazı işlemler (ışık uyaranı, hızlı nefes alıp verme gibi) uygulanması mümkün olur. Uyku geçişlerinde epilepsi eğiliminin gözlenmesi daha sık olur. EEG Çeşitleri

Nöbet sonrası EEG zamanlaması? 

Nöbetten hemen sonra EEG bulguları  baskılanmış olabilir. Dolayısıyla birçok hekim 1-2 hafta sonra EEG çekilmesini önerir. Buna karşılık, erken dönemdeki fokal yavaşlama veya baskılanmamış epileptiform dalgalar görülmesi epilepsi tanısını hızlandırabilir. 2010 yılında yapılmış bir çalışma da bunu teyit etmiştir (Sadleir ve Scheffer, Archives of Neurology 2010 Kasım).

İdeal olarak hem erken hem de geç dönemde EEG görülmesi faydalı olur. Pratik hayatta bu, çoğu kez mümkün olmaz. Dolayısıyla EEG zamanlaması, hastanın ve nöbetinin niteliklerine göre her hasta için özel belirlenir.

EEG’nin bir zararı var mı? 

EEG sırasında sadece beyin elektrik dalgalarının kaydı yapılır. Vücuda elektrik verilmez. Uyumun sorunlu olduğu bazı çocuklarda kayıt ve özellikle elektrotların yapıştırılması çok ağlatabilir. Bunun psikolojik etkisi tedirgin etse de teknisyenin tecrübesi ve ailenin rahat ama kararlı tavırları işlemi kolaylaştırır.

Çocuk EEG’sinin erişkinlerden farkları nedir?

Çocukların hareketliliği, ağlaması gibi uyum sorunları teknik olarak EEG çekimini güçleştirir; çocuklarla deneyimli teknisyenler olmalıdır. EEG’nin raporlanması da çocuğa has bulguların ve artefaktların eğitimini almış bir çocuk nöroloğunca yapılmalıdır . Hareketliliğin engellenmesi için sadece uykuda kayıt yapılması veya kayıt filtrelerinin aşırı kullanımı sık yapılan hatalardır. Yorumlamada da alışkın olmayan hekimlerin çocuklarda normalde görülebilecek EEG dalgalarını epilepsi lehine değerlendirmesi bir problemdir.