Fizik Tedavi

Nörolojik rahatsızlıklarda fizik tedavi önemli bir rehabilitasyon unsurudur. Özellikle kullanıldığı durumlar:

  • Kas güçsüzlükleri
  • Spastisite, serebral palsi
  • Koordinasyon ve denge bozukluğu
  • İstemsiz hareketler

Fizik tedavide hedef, çocuğun var olan potansiyelini açığa çıkarmak, birtakım deformitelerin de önüne geçerek hareket serbestisini arttırmaktır.

Fizik tedavi, nörogelişimsel tedavi teknikleri yanında germe, elektrik uyarısı, biofeedback, cihazlama, aktif eklem hareketi, kuvvetlendirme ve soğuk uygulama gibi çocuğun motor ve mental durumuna uygun tamamlayıcı uygulamaları içerir.

Fizyoterapist, motor gelişim, kas kuvveti, koordinasyon ve denge, eklem hareketi, duyu-algı, spastisite ve el becerilerini değerlendirir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda terapistin kılavuzluk edeceği ve ailenin uygulayacağı bir program belirlenir. Tedavi programını destekleyecek yardımcı cihazlar ve ortezler tespit edilir.

Fizyoterapide Tedavi Yaklaşımları 

Bobath Tedavisi: En çok kullanılan fakat en fazla değişime uğramış bir yaklaşımdır. Daha önceleri çocuk belirli pozisyonlarda sabit tutulurken, bugün çocuğun aktif katılımı ön plana çıkmıştır.

Vojta Tedavisi: Belirli kas grubunu uyarmak ve refleks hareket açığa çıkartmak için bazı uyarı noktalarına basınç uygulayarak yapılan tedavi şeklidir.

İş Uğraşı Tedavisi (Ergoterapi): İnce kas becerisini geliştirmek ve el fonksiyonlarını arttırmak amacıyla uygulanan tedavi yaklaşımı.

Duyu Eğitimi: Normal gelişiminde sapmalar olan çocuğun dokunma, şekil-zemin algısı, vücut imajı, görsel ve işitsel algılama gibi duyusal bozukluklara bağlı olarak motor planlamada bozukluklar oluşur. Bunun için duyu eğitimleri son yıllarda yaygınlaşmıştır.

Ortezler: Çocukta geri dönüşümü olan birtakım deformiteleri düzeltmek, yeni deformite oluşumunu önlemek veya fonksiyonelliği arttırmak için destek sağlamak amacıyla kullanılırlar.

Yardımcı Cihazlar: Bulunduğu motor seviyede çocuğu bağımsızlaştırmak amacıyla kullanılan tekerlekli sandalye, koltuk değneği, yürüteç, iki veya üç ayaklı bastonlar ve ayakta durma sehpaları gibi destekleyici cihazlardır.

Fizik Tedavide Sık Sorulan Sorular

Hazırlayan Fatma Selçuk

Düzenleme: Aralık 2024 Sinan Çomu