EEG, beyin elektrik dalgalarının kaydedildiği bir testtir. En önemli kullanımı epilepsi (sara) hastalıklarıdır.
Rutin EEG
Birçok yoğun merkezde EEG “rutin” olarak 15-20 dakika süreyle istirahat halinde uygulanır. Bu, daha çok tarama maksatlı bir işlemdir.
Uyku ve uyanıklık EEG’si
Çocuklarda, özellikle epilepsi tanısında uygulanan standart işlem, uyku ve uyanıklık EEG’sidir. Uyku, epilepsi bulgularını daha belirgin saptandığı bir dönemdir. Uykusuz kalma, uyku geçişleri, ışık uyaran verilmesi ve derin nefes alıp verdirme de bulguları aktive eden ek yöntemlerdir. Uyku ve uyanıklık EEG’si genelde bir saat kadar sürer. Kalabalık veya yeterli tecrübesi olmayan merkezlerde çocuklar uyutularak kayıt yapılır. Bu durumda uyanıklık halde EEG matürasyonu ve uykuya geçiş sırasında görülebilecek bulgular gözden kaçırılabilir.
Video EEG
EEG sırasında eşzamanlı video kaydı yapılması (Video-EEG) artık rutinleşmiştir. Burada amaç nöbet olup olmadığından şüphelenilen hareketlerin gözlenmesi ve eşlik eden EEG bulgularıyla karar verebilmektir. Ayrıca, bazı artefakt denilen beynin elektriksel etkinliğiyle ilişkisiz durumların da anlaşılmasında işe yarar.
Uzun EEG Monitorizasyonu
Nöbetleri veya nöbete yol açabilecek bulguları yakalamak için bazen uzun süreli EEG kaydı gerekebilir. Bunlar sağlık kurumlarında, özel monitorizasyon ünitelerinde gece veya birkaç gün boyunca yapılabilir. Hem yatış gerektirmesi hem de pahallı olması bu monitorizasyon işleminin dezavantajlarıdır.
Ambulatuar EEG
Kalp ritim sorunlarının için kullanılan Holter testi gibi, EEG, hastane dışında 1-2 gün süreyle kaydedilebilir. Buna uygun geliştirilmiş ufak ve taşınabilir EEG cihazları hastaların yanında ufak bir çanta içinde eve gönderilir. Tabii öncesinde EEG elektrotlarının hastaya kolay çıkmayacak şekilde yapıştırılması gerekir ki gün içinde veya gece uyku sırasındaki hareketlerden kayıt etkilenmesin. Bu şekilde yapılan EEG işlemine ambulatuar EEG denilir. 2013 yılından beri hastalarımıza bu olanağı sunabiliyoruz.
Evde EEG
“Evde EEG” işlemi ise eve gelen bir teknisyenin hastane dışı çekimlerdir. Burada işlemi yapan teknisyenin, özellikle de çocuk hastalardaki tecrübesi kadar, EEG’nin kim tarafından yorumlanacağı da önemli bir problemdir. Daha fazlası …
Quantitatif EEG
Q-EEG adı verilen bir yöntem de son zamanlarda yaygınlaşmıştır. Burada epilepsiye yönelik tanısal bir testten çok değişik frekansların beyin üzerinde nasıl dağıldığını saptamak hedeflenir. Daha çok psikiyatri ve alternatif tıp uzmanlarının kullandığı, nörolojik tanı değeri az olan bir testtir.
Revizyon: Ekim 2024