MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme, MRG)
Nörolojide en sık başvurulan testlerdendir. Beynin yapısı çok detaylı görüntülenir. Çok güçlü mıknatıslarla oluşturulan manyetik alandaki dokulardan alınan elektromanyetik sinyallerle görüntü oluşturulur. İyonize edici röntgen ışınları kullanılmadığından bilinen bir yan etkisi yoktur. Test sırasında hareket edilmesi görüntü kalitesini çok etkilediğinden çocuklarda yapılacak çekimler sorunlu olur ve anestezi gerekebilir.
MRI ile kesin tanı mutlaka sağlanır mı?
MRI bir görüntüleme yöntemi olarak yapısal sorunların tanınmasında kesine yakın bilgi verir. Bunlar tümör, damar yumakları, felçler ve kanamalar olarak gruplanabilir. Yapısal olmayan sorunlarda ise (birçok epilepsi türü ve zihinsel aksaklıklar) MRI normaldir.
BT (Bilgisayarlı Tomografi) ile MRI farkı nedir?
BT, röntgen ışınları kullanılarak yapılan bir testtir. Beynin görüntülemesinde MRI kadar detaylı olmasa da hızlı yapılabilme avantajı vardır. Günümüzdeki yeni sistemlerde dakikalar içinde BT yapılabilir. Hasta uyumu daha kolaydır. Kafatası ve kemik yapılar hakkında da MRI’a tercih edilir. Kanamayı da saptamada MR’dan hassastır. Özellikle acil görüntüleme gerektiğinde (travma, kanama, beyin ödemi gibi) çok kullanışlıdır.
BT’deki röntgen ışınları tehlikeli midir?
Röntgen ışınlarına yüksek dozda veya sık maruz kalındığında dokuda zararlı yan etkiler oluşabilir. Bu nedenle gebelikte kullanılması ve çocuklarda sık başvurulması önerilmez. Yeni sistemlerde kullanılan röntgen ışınları rutin bir akciğer filmi görüntülemesine muadil olduğundan önemli bir tehlike yaratmaz.
Açık veya kapalı MRI farkı nedir?
Açık veya kapalı MRI sistemleri geliştirilmiştir. Açık sistemlerde görüntü kalitesi düşmekle beraber tetkik çocukların uyumuna daha uygundur. Detay gerekli olan durumlarda ise kapalı MRI tercih edilir.
MRI’da Tesla gücü nedir?
MRI için yüksek güçlü manyetik alanların yarattığı elektromanyetik sinyal değişikliklerinin saptanması gerekir. Standart olan 1,5 Tesla’lık cihazlardan önce 0,5 ve 1 Tesla’lık cihazlar kullanılmaktaydı. Yeni nesil 3 Tesla’lık cihazlarla alınan görüntülerde bazı avantajlar ve dezavantajlar elde edilmiştir. Aynı şekilde düşük Tesla güçlü açık MR sistemleri de bazı avantaj ve dezavantajları beraber getirmiştir.
MRI’da anestezi ve kontrast (ilaç) verilmesi tehlikeli midir?
MR testinin çocuklarda zorluğu ise genelde yarım saate yakın sürmesi ve hareketsizliğin ufak çocuklarda ancak anestezi ile sağlanmasıdır. MRI ile uyumlu anestezi monitorizasyon sistemleri ile hastanın yakın takibi mümkündür. Fakat ilaç verilmesi ve takip edilmesi bir anestezi uzmanı gözetiminde yapılmalıdır. Kontrast denilen ilaçların verilmesi ise enfeksiyon ve tümörlerde gerekebilir.