Baş Ağrısı Sebepleri

Baş ağrıları çok farklı sebepler veya tetikleyici etkenlerden kaynaklanabilir. Çocuklara yönelik bunlar şöyle sıralanabilir:

  1. Çeşitli ateşli hastalıklar (soğuk algınlığı, grip, ishal gibi) baş ağrısı yapabilir.
  2. Sinüzit, diş çürükleri, boyunda tutulma/ağrı gibi kafaya yakın komşulukları olan organların sorunları baş ağrısına sebep olur.
  3. Göz sorunları, özellikle gözlük ihtiyacı okul dönemlerinde önemli bir ağrı sebebidir, ihmal edilmemelidir.  
  4. Çevresel etkenler arasında açlık, uzun süreli gürültüye maruz kalma, rüzgarlı hava (lodos), stres, uykusuzluk düşünülmelidir.
  5. Yoğun egzersiz, soğuğa ani maruz kalma da tetikleyici olabilir.
  6. Nadir de olsalar, menenjit, beyin kanaması, tümörleri gibi ağır hastalıklar da ani baş ağrısı ile gelişebilir. Bu hastalarda görülebilen ek bulgular (yüksek ateş, şuur bulanıklığı, nörolojik muayene bulguları gibi) tanıda yardımcı olur.
  7. Kafaiçi basınç artışı (psödotümör serebri) nadir görülen bir hastalıktır ve özellikle iyi tedavi edilmemiş orta kulak iltihaplarından sonra, yüksek doz A vitamini alanlarda, ergenlik çağındaki kilolu kızlarda veya çeşitli ilaçlara bağlı olarak gelişebilir.
  8. Yüksek tansiyon da başağrısı ile kendini belli edebilir.
  9. Çeşitli gıdalardaki koruyucu veya katkı maddeler (Çin yemeklerinde MSG (monosodyum glutamat), salam sucuk gibi yiyeceklerdeki nitratlar, şekerlemelerdeki katkı maddeleri, bazı peynirler ve içecekler) baş ağrısı tetikleyebilir.
  10. Stres, üzüntü, depresyon gibi psikiyatriyi ilgilendiren sebepler de özellikle ergenlerde düşünülmelidir.
  11. Ergen kızlarda hormonal değişiklikler, adet (menstruasyon) dönemi ağrıları bilinir.
  12. Düzenli kullanılan çeşitli ilaçlar da yan etki olarak baş ağrısı yapabilir. Bu arada sigara, alkol ve uyuşturucu da akılda tutulmalıdır. 
  13. Kafein ve ağrı kesici sürekli kullanmak da bir çeşit bağımlılık oluşturur; alınmadığında baş ağrısı gelişebilir. 

Bütün bu sebeplerden biri farklı zamanlarda öne çıkıp etken olabilir. Hangilerinin tetikleyici olduğu iyi bir gözlem ve not tutarak çözülebilir.

Revizyon Kasım 2024