Nöbetler, beyin tutulumunun bölgesel (fokal, parsiyel) veya yaygın (jeneralize) olmasına göre ikiye ayrılır. Yaygın/Jeneralize nöbetlerde şuur kaybı belirgindir. Fokal/Parsiyel nöbetlerde ise şuur etkilenmesi daha az veya yoktur. Nöbet çeşidinin belirlenmesi hangi tip epilepsi olduğunun netleşmesi, yapılacak tıbbi işlemler ve tedaviler konusunda önemlidir.
Büyük nöbetler (grand mal) tam şuur kaybı, tüm vücutta kasılmalar (konvulsiyonlar), çenenin kilitlenmesi, ağızdan köpük gelmesi, idrar kaçırma gibi dramatik bir durum olur.
Absans nöbetleri (petit mal) kısa dalmalar şeklindedir. Basit dalgınlaşmadan farklı olarak uyaranla çocuk kendine gelemez. Petit mal nöbetler bazen hafif parsiyel nöbetler için de hatalı olarak kullanılır.
Basit motor nöbetler, vücutta sadece bazı uzuv veya kasları tutan çekilmeler ve ritmik atmalar (klonik nöbet) şeklindedir.
Uykudan uyanıp geçici olarak konuşamama ve yüzde tek taraflı çekilmelerle seyreden nöbetler çocuklarda sık görülen basit motor nöbetlerdendir. Rolandik nöbet olarak bilinirler.
Dalgınlaşma, ağız şapırdatıp yutkunma ve bazı otomatik hareketler de nöbet bulgusu olabilir. Beraberinde şuurda bulanma, şaşkınlık, hayal görme olabilir. Bunlar kompleks parsiyel nöbet olarak adlandırılır.
İnfantil spasmlar, bebeklerde ardarda gelen irkilmeler şeklindedir. Karın ağrısı veya gaz diye gözden kaçırılmaması gereken bir nöbet çeşididir. West sendromu olarak da bilinirler.
İrkilme nöbetleri de (myoklonik) tüm vücutta veya bir vücut bölgesinde olabilecek tek ani kasılmalardır. Bazen ardarda da olabilir. Uykuda gözlenen düzensiz irkilmeler bunlarla sıklıkla karıştırılır.
Düzenleme: Aralık 2024