Evde EEG Çekimi

Son senelerde ailelere kolaylık olsun diye pazarlanan evde EEG hizmeti başladı. Bu uygulamada iki ana sorun tekrar tekrar önüme geldiğinden çekincelerimi paylaşayım:
1) Bu uygulama, çoğunlukla girişimci bir EEG teknisyeninin internet pazarlaması ile yapılıyor. EEG’ler raporsuz, teknisyenin seçimine göre basılmış çokça sayfa ve bir CD ile getiriliyor. Rapor, sözlü belirtilmiş veya teknisyenin anlaştığı bir hekimin uzaktan değerlendirmesi ile geçiştiriliyor. Halbuki EEG’nin yorumlanması çekiminden daha önemli ve uzmanlık gerektiren bir iştir. Her EEG, bir rapor ve raporu destekleyen örnek 5-10 sayfa ile gelmelidir. Bir saatlik EEG’yi CD’den okuyup yorumlamak birkaç dakikada itinayla yapılacak bir iş değildir. Ayrıca hekim, teknik olarak yapılan işi kontrol edemediğinden bu raporlama sorumluluğunu da almamalıdır. Çocuklarda EEG çekimi tecrübe gerektirir: elektrod yerleri, cildin temizlenmesi, empedansın saptanması, hastaya özel aktivasyonların (fotik uyaran, hiperventilasyon) yapılması ve tekrarlanması hekim teknisyen etkileşimi ile sürekli kontrol edilebilir olmalıdır.
2) Evde yapılan EEG’ler, çocuğun konfor ve ağlamaması öne çıkarıldığından genelde bir saatlik derin uyku kaydından oluşuyor. Halbuki epilepsi eğilimini tespit için yapılan EEG’nin en az bilgi verdiği dönem derin uykudur. EEG’deki epilepsi eğilimini en belirgin saptandığı uyku yoksunluğu dönemi, uyanıklıktan uykuya geçiş ve uyanma süreci kaydedilmiyor çoğu ev EEG’sinde. Ayrıca uyanık EEG kaydı beynin matürasyonu hakkında bilgi verir, ışık uyaran ve derin nefes alıp verme şeklindeki aktivasyonların yapılmasını sağlar. Uykuda yapılan ışık uyaranı testi etkisiz bir uygulamadır.
EEG teknisyeninin takip edilemediği, raporsuz EEG’ler ve kolaylık bahanesi ile yapılan eksik incelemeler tekrar çekimlere yol açar. Dolayısıyla ailelere daha masraflı olabilir. Ya da yüzeysel bir normal raporlama ile yanlış bir “sorun yokmuş” algısı oluşabilir. Çocuklarda çekimi yapan EEG teknisyeninin becerisi ve EEG’yi yorumlayan hekimin kontrolu birlikte olmalıdır. Ancak bu şekilde epilepsi gibi kronik bir hastalığın hatasız tanı ve takibi mümkün olur.

Revizyon Şubat 2023